• Piernikowy katalog
      Piernik należy do najstarszych ciast, a wywodzi się z tzw. miodowników wielkich - wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy.
    • Pierniki reklamowe
      Są one w większości odpowiedzią na zróżnicowane zapotrzebowanie i gusty klientów, wśród których nie brakuje także agencji reklamowych czy instytucji.
    • Pierniki świąteczne
      Obecnie wypiekamy je na przeróżne okazje: Mikołajki, Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne popularne uroczystości. Opatrzone stosownymi napisami, glazurowane, ozdabiane kolorowym lukrem albo główkami z oleodruku.
    • Pierniki figuralne
      Nawiązując do wspaniałych tradycji rzemiosła piernikarskiego firma nasza wypieka wszelkie rodzaje piernika. Bogate wzornictwo kształtów i dekoracji sięga przede wszystkim po formy tradycyjne - serca, domki, koguciki, mikołaje.
    • Pierniki z marcepanem
      Gościły i goszczą na wielu stołach, zawsze będąc nie tylko ozdobą i dowodem mistrzostwa piernikarza, ale przede wszystkim - dowodem życzliwego serca ofiarodawcy.
    • Piernikowe serca
      Bogate wzornictwo kształtów i dekoracji sięga przede wszystkim po formy tradycyjne - serca, domki, koguciki, mikołaje.

Tradycja

Historia piernika

Świadectwo czeladniczePiernik należy do najstarszych ciast, a wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy. Charakteryzuje się ciemną barwą, specyficznym słodkim smakiem i aromatem korzennym, niespotykanymi w innych ciastach. W Polsce nazwa „piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny.
Podawano je jako deser po obiedzie, przysmak przy winie lub zakąskę przy wódce.

 

W XVIII wieku popularne było powiedzenie:

„Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,
Ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”.

 

AlbertyPopularność piernika tłumaczyć można także m.in. walorami zdrowotnymi. W dodawanych do nich przyprawach występują liczne związki istotne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym także i chorób przewodu pokarmowego. Pierniki posiadają także wiele zalet żywieniowych: glukoza i fruktoza są środkami wzmacniającymi i odmładzającymi organizm; przyprawy korzenne pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, nerwów, niedokrwistości i innych.

Pierniki historyczne

 

Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego w Jarosławiu

Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego w Jarosławiu jest liderem w dziedzinie wyrobu pierników dekoracyjnych i należy do nielicznej grupy tego typu zakładów w skali Polski.

Tradycja piernikówJako firma powstała w 1935 roku, jednak jej geneza sięga daleko wstecz - do II połowy XIX wieku. Wtedy to przybył do Jarosławia Józef Kupczakiewicz, lwowski piernikarz od pokoleń i jak wykazują powiązania warsztatowe - rodzina Kuźniarowskich stała się w prostej linii spadkobiercą i kontynuatorem tych właśnie dawnych mistrzów wypiekających pierniki. Wyrobem pierników zajmowali się jeszcze w czasach zaboru austriackiego dwaj bracia Kuźniarowscy - Antoni i Kazimierz.

 

Założyciel

Założyciel firmyZałożycielem i pierwszym właścicielem firmy był Stanisław Kuźniarowski. W jego ślady poszedł syn Maciej dziedzicząc zakład w 1983 roku. Obecnie prowadzi go razem z synem Kamilem.

Ze względu na rękodzielniczy charakter wyrobów, Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego od lat jest uznanym uczestnikiem wielu Cepeliad, Targów Sztuki Ludowej i wystaw w kraju i za granicą. Należy do Stowarzyszenia Twórców Ludowych w Lublinie.

 

 

Tradycyjna receptura i ręczna praca

SamborWykonywane według tradycyjnych przepisów i dekorowane ręcznie pierniki chronione są prawem autorskim, a wiele z nich posiada patenty Urzędu Patentowego Rzeczpospolitej Polskiej.
Gościły i goszczą na wielu stołach, zawsze będąc nie tylko ozdobą i dowodem mistrzostwa piernikarza, ale przede wszystkim - dowodem życzliwego serca ofiarodawcy. Uatrakcyjniały takie wydarzenia jak spektakle teatralne czy koncerty (np. "Jaś i Małgosia" w Teatrze Wielkim, koncert zespołu "Brathanki").

Tradycja

Nawiązując do wspaniałych tradycji rzemiosła piernikarskiego firma nasza wypieka wszelkie rodzaje piernika. Bogate wzornictwo kształtów i dekoracji sięga przede wszystkim po formy tradycyjne - serca, domki, koguciki, mikołaje. Wśród kilkuset form przechowywanych w firmie są wiekowe, pamiętające czasy cesarza Franciszka Józefa i zupełnie współczesne - jak te o kształcie choinki, volkswagena czy samolotu.
Są one w większości odpowiedzią na zróżnicowane zapotrzebowanie i gusty klientów, wśród których nie brakuje także agencji reklamowych czy instytucji.

 

Szeroki asortyment

Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych w Jarosławiu - od 1935r.Szeroki asortyment naszych wyrobów to głównie pierniki dekoracyjne, wywodzące się z tzw. pierników historycznych i stanowiące ich najnowszą, ludową w swoim charakterze odmianę. Dawniej sprzedawano je na licznych odpustach i jarmarkach jako ich nieodłączny element. Obecnie wypiekamy je na przeróżne okazje: Mikołajki, Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne popularne uroczystości. Opatrzone stosownymi napisami, glazurowane, ozdabiane kolorowym lukrem albo główkami z oleodruku, także dzisiaj są miłym upominkiem, dekoracją, ozdobą choinkową, pamiątką a nawet eksponatem w galerii. Specjalnością naszej firmy obok tradycyjnego serca jest unikalna w formie przestrzenna chatka z piernika - model autorski firmy.
W trosce o środowisko naturalne sprzedajemy je w ekologicznych opakowaniach.


 

Zapraszamy serdecznie do obejrzenia naszych wyrobów

Chętnie widzielibyśmy Państwa w gronie naszych klientów, gwarantując zadowolenie z wzajemnych kontaktów.

 

 

Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych
Maciej Kuźniarowski


ul. Przemyska 25, 37-500 Jarosław

telefon:

(16) 624 29 70

e-mail:

 

Katalog wyrobów